czwartek, 4 października 2012

Przepis na pyszną kawę z czekoladą i bitą śmietaną!

                      Cześć! Chciałabym się dziś z wami, czytelnikami podzielić pewnym przepysznym przepisem na kawę mojej przyjaciółki. Tak więc, przejdźmy do rzeczy. Składniki przygotowane są na dwie osoby.

Składniki:
- Kawa rozpuszczalna (w zależności od upodobań, my dałyśmy 2 łyżeczki do jednej kawy),
- Tabliczka czekolady,
- Bita śmietana według własnego przepisu,
- Mleko (tylko do roztapiania czekolady)

Przygotowanie:

Przygotowujemy szklankę (pojemność więcej niż 300 ml). Nastawiamy wodę na kawę. Następnie roztapiamy tabliczkę czekolady (zostawiając cztery kostki) i dodajemy kilka łyżek mleka. Kiedy woda się ugotuje, do osobnego pojemnika wlewamy ją (dwie szklanki) i dodajemy kawę oraz cukier (oczywiście cukru nie trzeba), a następnie mieszamy. Kiedy czekolada się roztopi, rozlewamy ją do dwóch szklanek. Dodajemy kawę do 3/4 wysokości szklanki, a pozostałą przestrzeń wypełniamy bitą śmietaną. Aby urozmaicić wygląd, ścieramy dwa kawałki czekolady na bitą śmietanę. Na samą górę dajemy po jednej kostce czekolady. Efekt:











Najlepiej całość rozmieszać, i uwaga, bo jest bardzo mulące i zapychające na najbliższe 15 minut. O wiele lepiej zrobić coś takiego w domu - zaoszczędzasz pieniądze i zyskujesz dobrą zabawę! :) Także życzę miłego piątku, pa :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz